Over Odette

Over Odette

Tijdens mijn omscholing tot doktersassistente schreef ik stageverslagen. Het waren geen documenten die de titel stageverslagen verdienden want eigenlijk waren het columns over mijn belevenissen met patiënten en inkijkjes in het ziekenhuisleven. Nadat ik de opleiding had afgerond stortte ik in. Compleet. Een tweejarige opleiding in één jaar afronden inclusief stage, een gezin inclusief huishouden plus een betaalde baan vraagt om een wonderwoman. Dat ben ik niet en dat wil ik ook helemaal niet zijn.

Tijdens het herstel leerde ik dat ik niet gek was, maar dat mijn hoofd overwerkt was. Dat bleek een wereld van verschil. Langzaam, tergend soms, ging het iets beter met me. Met telkens twee stappen vooruit plus eentje terug. Die stap achteruit kon me overigens volledig opnieuw de put intrekken. Tot ik door had, dat een stapje terug op zijn tijd ook goed is. Stilstand kan ook vooruitgang betekenen.

In mijn burn-out periode had ik veel tijd om na te denken. De vraag waarom juist ik een burn-out had verdiend werd daarmee niet beantwoord. Door me op andere dingen te richten kwam ik erachter, dat ik door het maken van de stageverslagen een oude liefde in mijn leven had teruggevonden, namelijk het schrijven. Ik ging een dagboek bijhouden. De verhalen hierin sprongen van de hak op de tak en gingen soms nergens over, maar gaven me kracht, stevigheid en houvast. Ik ontdekte dat mijn brein overwerkt was geraakt, doordat ik als eigenaar ervan vergeten was, om het woord “nee” in mijn woordenschat op te nemen.

Door het schrijfwerk kroop ik uit de put. Tijdens het hele proces van burn-out zijn werd ik me bewust van het feit dat een volwassene nooit stopt met groeien, dat het groeiproces nooit klaar is. Een mens heeft de unieke eigenschap om levenslang onder constructie te zijn, ofwel in ontwikkeling. Een eye-opener.

Alter ego In Ontwikkeling werd geboren, die voorzichtig begon met het plaatsen van columns en inkijkjes op de schrijfsite van Trouw, Tekstroulette en Columnx. Na enkele jaren van schrijven en schrappen, verschillende schrijfopleidingen te hebben gevolgd bij Yvonne Kroonenberg en bij Wilma van den Akker, groeide In Ontwikkeling uit tot volwaardig Lettersmid en bouwde zij – met hulp- haar digitale kamertje alhier.

Als Lettersmid smeed ik letters om tot sprekende beelden, vind ik de zin waar woorden soms blijven steken en omarm ik telkens de bedoeling.