Over Odette

Tijdens mijn omscholing tot doktersassistente schreef ik stageverslagen. Het waren geen documenten die de titel stageverslagen verdienden want eigenlijk waren het meer columns over mijn belevenissen met patiënten en inkijkjes in het ziekenhuisleven. Nadat ik de opleiding had afgerond stortte ik in. Compleet. Een tweejarige opleiding in één jaar afronden inclusief stage, een gezin inclusief huishouden plus een betaalde baan vraagt om een wonderwoman. Dat ben ik niet en dat wil ik ook helemaal niet zijn.

Tijdens het herstel leerde ik dat ik niet gek was, maar dat mijn hoofd overwerkt was. Dat bleek een wereld van verschil. Langzaam, tergend soms, ging het iets beter met me. Met telkens twee stappen vooruit plus eentje terug. Die stap achteruit kon me overigens volledig opnieuw de put intrekken. Tot ik door had, dat een stapje terug op zijn tijd ook goed is. Stilstand is soms toch vooruitgang.

In mijn burn-out periode had ik veel tijd om na te denken. De vraag waarom juist ik een burn-out had verdiend werd daarmee niet beantwoord. Door me op andere dingen te richten kwam ik erachter, dat ik door het maken van de stageverslagen een oude liefde in mijn leven had teruggevonden, namelijk het schrijven. Ik ging een dagboek bijhouden. De verhalen hierin sprongen van de hak op de tak en gingen soms nergens over, maar gaven me kracht, stevigheid en houvast. Ik ontdekte dat mijn brein overwerkt was geraakt, doordat ik als eigenaar ervan vergeten was, om het woord “nee” in mijn woordenschat op te nemen.

Door het schrijfwerk kroop ik uit de put. Tijdens het hele proces van burn-out zijn werd ik me bewust van het groeien, als mens. Ik ontdekte dat je als volwassene nog helemaal niet klaar bent met groeien, dat je dan nog niet alles hoeft te weten en ook niet hoeft te weten. Het mooiste van mens zijn is de eigenschap te kunnen blijven groeien. Eindeloos.

Die ontdekking liet me niet meer los. Ik besefte dat ik in het levensproces constant “under construction”, zou blijven, ofwel in aanbouw. Een mens, met de mogelijkheid steeds opnieuw te leren en te groeien door ervaringen en gebeurtenissen. In Ontwikkeling werd geboren.  

Na enkele schrijfopleidingen, bij Yvonne Kroonenberg en bij Wilma van den Akker, groeide Odette uit tot Lettersmid.

Advertenties