28. Over de vloer: wad?

Ik heb een stukje natuur in huis gehaald. Best bijzonder, al was het niet de bedoeling.

De egalinevloer is niet goed gelukt, ondanks de strakke planning en de verdeling van de werkzaamheden. Twee betonmixmannen, een betonverdeelman en een prikrolbediener om klontjes en andere oneffenheden uit het beton te rollen. In het begin ging het prachtig. Het was alsof er gesmolten chocolade over de vloer werd uitgegoten. Al vrij snel lag het zo strak als een biljartlaken. Met mijn prikrolletje kreeg ik de bubbels en de klonten er vrij gemakkelijk uit. Halverwege de eerste kamerhelft werd er geroepen dat er te weinig zakken smeerspul waren, dus moesten we binnen de zaak uitsmeren. Tip: nooit doen. Het -opnieuw- uitsmeren van een perfecte laag beton geeft namelijk de special effects van een zandstrand.

We hebben geprobeerd de gaten en de bulten te negeren, hoopten dat het goed zou komen bij het drogen. Want toen we in de uiterste hoek van de kamer aan het uitwaaieren waren, bleek dat de eerste laag beton al aan het drogen was. Het zag er redelijk goed uit. Het drogen van het eerste stuk vloer betekende wel, dat we het smeertempo moesten opvoeren. Dat was fout nummer twee. Wanneer je in een lekker tempo aan het smeren bent, moet je daar geen verandering in aanbrengen. Never change a winning team.

Het ging niet meer, het betonspul wilde niet meer meewerken, zich laten bewerken. Elke betonveeg bleef zichtbaar en van vloeiende lagen in elkaar laten overlopen was geen sprake meer. Toch bleven we hoopvol, aangezien de stukjes opgedroogde vloer aan de andere kant van huis huis niet veel beschadigingen lieten zien.

Vanochtend, in het volle zonlicht, blijkt het tegendeel. Op sommige plaatsen is onze nieuwe vloer een gatenkaas geworden. Op andere plekken lijkt het alsof er een botsing tussen twee zandplaten is geweest.

Wanneer ik de tuinslag naar binnen hang en wat emmertjes zand neerzet, kan ik zo een indoorstrand beginnen. Ik hoef alleen nog maar een verdwaalde zeehond te zoeken; dan is mijn binnenlands waddenlandschap compleet.

Uit: Over de vloer, een betonsprookje (2011)

Advertenties

2 thoughts on “28. Over de vloer: wad?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s