27. Over de vloer: laat mij maar schuiven

Tot 1992 heeft ons huis verschillende ramen en kozijnen gehad. Aan de ene kant bevond zich tot die tijd een etalageruit want tot 1965 hebben mijn grootouders een bloemenwinkel aan huis bestierd. Daarna heeft de winkeltijden van het huis een tijdje leeggestaan, totdat mijn vader, die tot dan toe vrijgezel was geweest, in 1969 verkering kreeg met mijn moeder. Vanwege dit heuglijke feit werd de voormalige winkel verbouwd tot woonruimte en ontstond er een twee-onder-een-kap.

Het etalageraam van de voormalige winkel bleef bestaan. In verband met de inkijk van de straatzijde werden er lange witte vitrages voor de ramen gehangen die eeuwig door mijn moeder werden gewassen in verband met de gele waas van nicotine. Overigens kon je niks met dat etalageraam; het kon niet open. ’s winters vróór je dood en ’s zomers stierf je nog een keer, van de hitte.

Aan de andere kant van het huis woonde mijn oma, de moeder van mijn vader. Haar kant van het huis had nog de ouderwetse kozijnen met schuiframen, inclusief professioneel vastgeroeste handgreepjes. Op zomerse dagen konden bij oma de ramen een stukje open, met uitzondering van het smalle vensterraampje in de hoek van de voorkamer. Daar had opa namelijk ooit -op zijn manier- een ventilator ingebouwd. Dat apparaat sputterde vaak en was onbetrouwbaar, vooral wanneer het onweerde. Het elektrisch systeem in het huis was niet berekend op onverwachte stroomverschillen in de atmosfeer.

Boven, in de slaapkamers, die van oude deuren en hardboardbeschotten in elkaar waren geflanst, bestonden ook schuiframen. Het was niet makkelijk om die dingen te openen. Wanneer ik eindelijk na veel gepriegel het raam omhoog had geschoven, dan moest ik vervolgens een klosje tussen het raam zetten, zodat de boel niet terug naar beneden kon ploffen. Meestal viel het klosje uit mijn handen, zó de steeg in.

Tijdens de grote verbouwing in 1992 besloten we rigoreus alle ramen en kozijnen te vervangen. Het werden allemaal vurenhouten kozijnen, met vast benedenraam en een klein bovenlichtje. Dan kon er in elk geval altijd ergens een stukje raam open. Lief en ik waren we trots op het zelfgemaakte kozijnwerk. Toch was het niet praktisch; het glas zat diep verstopt achter het hout. Probeer dat van buiten maar eens te lappen met een lange stok. Je maait altijd mis, nèt achter het randje. Ook vonden we na een tijdje, dat het kozijnmodel niet echt bij het huis paste. Tot slot gingen de kozijnen niet lang mee. Vurenhout is namelijk niet bestand tegen de combinatie van oostenwind met regen- en hagelbuien.

Nu in 2011, tijdens de huidige betonrenovatie, vonden we dat we net zo goed de kozijnen ook konden vervangen. Over een nieuw raamontwerp waren we het verrassend snel eens. Ouderwetse Amsterdamse schuiframen. Met een knipoog naar toen en met als verschil dat ze in een nieuw jasje zijn gegoten. Ouderwets design gecombineerd met nieuwerwetse fratsen. Geen gepriegel met touwtjes, contragewichtjes, blokjes of schuifjes. Dankzij een gelikt veersysteem schuif ik het raam met twee vingers omhoog of naar beneden.

Noem het psychisch maar sinds die ramen geplaatst zijn, kijk ik met zoveel meer plezier en energie naar buiten. Het is alsof het licht anders naar binnen valt, door zo’n middenspijltje. Het gras lijkt groener, de lucht is blauwer geworden en zelfs de zon vind ik mooier naar binnen schijnen. Nu het wat droger is geworden buiten, zetten we elke dag de ramen open. De vieze betonlucht, die tijdens het leggen van de dekvloer is bijven hangen, is verdwenen.

Het huis is fris en oogt als nieuw, terwijl er nog van alles moet gebeuren, willen we er met goed fatsoen weer kunnen wonen. Het is heerlijk om te voelen, dat er een frisse wind door het huis waait. Het werd tijd.

Uit: over de vloer, een verbouwingssprookje, 2011

Advertenties

3 thoughts on “27. Over de vloer: laat mij maar schuiven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s