26. Over de vloer: Anders

Binnenkort wordt alles Anders. Hij is nieuw en toch wordt hij veertig,in 2012. Anders heeft al een leven achter de rug dus het zal wel even wennen worden.

Onze eerste kennismaking verliep vlotjes. In verband met de komst van Anders zal Lars, onze 940, ons gaan verlaten. Lars kregen we zes jaar geleden, als puberjongen. Hij was snel en bovendien was hij cool in alle opzichten. Vooral tijdens warme vakanties want airco. Het was liefde op het eerste gezicht, in juli 2005. Bovendien kon hij de kar trekken, in ons geval onze caravan, genaamd Saar. Als Zweedse pooljongen met wat kilometers op de teller draai je daar je hand immers niet voor om. Onze Saar is verkocht, met oog op de verbouwingsbezuinigingen. Daarmee is Lars werkloos geworden en met zijn bijna ruim zestienhonderd kilogrammen schoon aan de haak is hij een bijvangst geworden voor de belastingdienst. Je zou Lars een Griekse nachtmerrie kunnen noemen.

Om de balans in de portemonnee te herstellen zijn we op pad gegaan voor een andere auto. Het werd Anders. Een blauwgroene klassieke Volvo 164 uit 1972 met honderdduizenden kilometers op zijn teller, frisse koplampen op zijn snoet en een prachtige puur mechanische inhoud onder zijn motorkap. Belangrijke details: ik pas erin, ik kan er in rijden en hij is betaalbaar. De wegenbelasting gaat op de schop en na de zomervakantie krijgt Anders een LPG-installatie in zijn buik om ook het tanken leuk te houden.

Net als bij Lars was de kennismaking met Anders liefde op het eerste gezicht. Zijn blauwgroene lijf glom buitengewoon bijzonder en toen we de motor startten, begonnen de harten van Lief en mij simultaan sneller te kloppen. Een nieuwe liefde was geboren. Zoon vond het in eerste instantie niets, maar na een proefrondje was ook hij overtuigd. “Gaaf geluidje mam, wanneer je gas geeft,” klonk het vanaf de gordelloze achterbank.

Terwijl de papieren getekend worden zie ik het gezicht van mijn kind plots betrekken. Van binnen weet ik waarom. Met Lars hebben we avonturen beleefd. In Nederland, maar ook daarbuiten. We hebben delen van Europa onveilig gemaakt. Mèt en zonder TomTom. Onze oude drie chihuahua’s zijn in 2006, 2007 en in 2008 door Lars naar de dierenarts gebracht en kregen in Lars ook weer hun laatste rit naar huis terug. Onze huidige hondjes, de majesteiten van Tuttenhove, zijn op zeer jonge leeftijd door Lars opgehaald en thuisgebracht.

Nu ik het gezicht van mijn zoon bekijk, zie ik mijn eigen gezicht van dertig jaar geleden. Mijn vader ging destijds onze kanariegele Volkswagen Passat inwisselen voor een nieuwer exemplaar, met deuren achterin. Het had een feest moeten zijn dat helaas werd verpest door een intens verdrietige huilbui van mijn kant ten kantore van de autohandelaar. Toen pas bleek namelijk, dat we de oude auto zouden achterlaten. “Het is maar een auto” zei mijn vader. Het beeld van de kanariegele Passat die eenzaam voor de deur van de dealer achterbleef, heeft erg lang op mijn netvlies gestaan.
Auto’s zijn nooit zo maar. Het zijn reisgenoten, kameraden.

De tranen prikken achter mijn ogen, ik voel het precies zo als mijn kind. Ik knijp in zijn hand terwijl ik zeg dat het goed is, dat hij zijn verdriet laat zien. Eenmaal thuis aangekomen ruimen we Lars samen leeg. Tot het weekend staat hij nog op het pad en krijgt hij af en toe een aai over zijn motorkap.
Geen haast. Soms is het beter om een tandje terug te schakelen.

Advertenties

6 thoughts on “26. Over de vloer: Anders

  1. Ah, mooi verhaal, over een mooie auto. Een Volvo 164, daar zijn ex en ik ooit ook hevig verliefd op geweest ❤️ Maar ja, er komen momenten in je leven dat je keuzes moet maken. Ex woont inmiddels autoloos in Nieuw-Zeeland en ook ik fiets eigenlijk alleen nog maar… beter voor de wereld, beter voor onze portemonnee 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s