21. Over de vloer: Heisessie (2011) 

Vanaf vandaag wordt alles anders. Steviger. Beter. Later vandaag  wordt  de eerste paal van ons nieuwe fundamentenstelsel de grond in geslagen. 

Straks wordt een klein heimachientje naar binnen greden die radiografisch  te besturen is.  Met behulp van deze machine worden straks maar liefst negen buispalen de grond in gejast. Deze palen moeten minstens dertien meter de grond in om de tweede zandlaag te bereiken. De roestige holle buispalen zijn elk twee meter lang. Een complete heipaal bestaat dus uit een ketting van zeseneenhalve buispalen, die tussentijds aan elkaar worden vastgelast. Een enorm karwei en niet zonder gevaar. 
Alles wat nog los stond of los hing in huis, heb ik voor de zekerheid maar even vastgezet of  weggehaald. Ik moet er niet aan denken, dat ons trouwportret vanmiddag van de muur af trilt. We willen het niet uitlokken, natuurlijk.

Het hei-gevoel is dubbel vandaag. Enerzijds is het heien zelf natuurlijk een mijlpaal. Eindelijk een huis met vaste voeten in de grond. Ons betonpaleis met de hakken terug in het zand. Geen angst meer om op den duur naar China af te zakken.
Anderzijds is er de Muur. Onze eigen Chinese muur. Ze buikt, bochelt en scheurt. Boven het kozijn hangen de dwars gemetselde gekleurde siersteentjes op half zeven, klaar om eruit te vallen bij de eerste de beste schok. Het is ook de Muur die meebeweegt wanneer de vuilniswagen op maandagmorgen de kliko’s ophaalt. Voor de zekerheid heeft de aannemer de muur ingepakt en vastgezet, wat betekent dat onze Muur inmiddels een vriendschappelijke relatie heeft opgebouwd met de fundering van de buren, waar het betonwerk al klaar is.

Wanneer ik de buitenmuur inspecteer, zie ik dat ze goed is vastgezet met buizen, stempels, balken en stutten. De Muur lijkt iets achterover te leunen, alsof ze fluistert: “toe maar”.

Advertenties

2 thoughts on “21. Over de vloer: Heisessie (2011) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s