16. Klaagmuur

Boos en angstig zijn helpen niet, in de aanloop naar een drastische verbouwing. Toch word ik iedere dag overvallen door paniekmomenten. Het zijn ogenblikken waarop ik het niet meer zie zitten en overmand word door verdriet. Gevolgd door een korte gedachte in mijn hoofd, die me vertelt dat het tijd is voor koffie, of voor een sigaret.

Laatst, toen ik uit mijn werk kwam waar het ook niet rustig was geweest, was ik er klaar mee. Gefrustreerd huilde ik alle woede van die dag eruit. “Godvergeten klerezooi”, brulde ik. “Stomme klote fundering! Kuthypotheek! Papieren piswereld! Vlieger even lekker een tyfusend op en krijg vinkentandjes!” Redelijk geschrokken van mijn eigen uitval besloot ik even later, dat ik niet in deze bui wilde blijven hangen.

Het moest een plek krijgen. Dat is immers wat alle goede psychologen zeggen. De muur die verzakte, die was aan de beurt, was van mij. Ernstig. Gewapend met een dikke rode permanent marker schreef ik “Deze muur is een kudtmuur”. Want met dt klinkt het toch al gauw wat netter. Even verderop schreef ik; “Kijk, HIER zakt het”. Met een grote pijl. Zoon en lief, die binnen stapten op geleide van mijn gebrul, keken even vreemd en schoten daarop in de lach. Zoon kalkt niet veel later zijn frustraties op dezelfde muur. Zijn verjaardag zakt immers dit jaar ook naar de klote en dat zal de muur weten ook.

Met zijn drieën schrijven we ons verhaal en onze frustraties van ons af, op de muren. Nadien staan we onbedaarlijk te lachen en maken we foto’s, voor later. Het voelt heerlijk ongegeneerd de muren vol te kunnen kladden met hartenkreten van verdriet, woede, wanhoop èn… van liefde.

Want hoewel de fundering van het huis me danig in de steek laat, weerhoudt het me niet om van mijn huis te blijven houden. Ze bevat namelijk mìjn persoonlijke fundamenten.

(Uit: Over de vloer, 2011)
Meer lezen over deze ingrijpende verbouwing? Klik op categorie “Over de vloer, een betonsprookje”

Advertenties

7 thoughts on “16. Klaagmuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s