Over de vloer 14: Opschudden

SAMSUNG

In 2009 ontdekten we dat de fundering van ons huis kapotging. Na veel papieren geneuzel en financieel gepuzzel hebben we onze woning in de periode 2010-2011 ingrijpend verbouwd. In 2016, vijf jaar na de titanenstrijd der betonprinsen en prinsessen, besloot ik de verhalen opnieuw uit te brengen. Over de vloer vertelt het verhaal van verbouwingsproblemen en over de personages die je over de vloer krijgt wanneer je gaat verbouwen.
Schrijven in de verleden tijd vind ik lastig; enige verwarring in de chronologie is dus geheel aan mij te wijten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

April 2011
Tot april 2011 was ik voorzichtig enthousiast over de bouwplannen. Wanneer iemand vroeg: “En? Wanneer gaan jullie beginnen?” antwoordde ik dapper “Eind mei, half juni.” Langzaam aan raakte ik gewend aan het idee van een tijdje kamperen in de huiskamer en voorzichtig werd ik zelfs een heel klein beetje blij. Er heeft zich echter een kleine aardverschuiving plaatsgevonden; de eerste helft van de maand mei is van de kalender af gevallen want het betonbal werd reeds half mei geopend. Goed bedoeld want dan is het funderingswerk klaar op 1 juli, net voordat het BTW-gebeuren weer omhoog zou worden geschroefd.

Voor de aannemer kwam, moesten de huiskamers gestript. Geen grapje uit de bananenbar. De leefruimtes moesten tot op het bot leeg worden gesloopt. Het zeil moest eruit, de ondervloer moest ontschroefd en ontmanteld, de keukens moesten gedemonteerd, de plafonds moesten eruit en de muren moesten worden gesloopt. De isolatie zouden we netjes opvouwen voor hergebruik (strijken hoefde niet), net als de houten balken, die konden worden hergebruikt voor de skeletbouw.

Wat zou resteren waren kale woonskeletten, ontdaan van leven, plezier en gezelligheid en daar moesten we het de komende tijd dan mee doen. Hoe ik dat wist? Doordat ik niet meer in het huis van de buren kon kijken zonder in tranen uit te barsten. Zij waren reeds begonnen en hun ooit prachtige witte paleis was tot een kale balzaal geworden, waarin zelfs Assepoester niet meer dood gevonden wilde worden.

Waar moesten onze spullen blijven? Mijn servies, het petroleumstel? In dozen. Dat was een goede gedachte en een goed begin. Geen paniek meer, ter plekke schreef ik een boodschappenlijstje in bouwvakkerstaal. Ik ging dozen verzamelen. En oude kranten.

De eettafel kon uit elkaar, dus dat was makkelijk, besloot ik. Tot mijn vreugde gold dat ook voor de stoelen. Die konden verticaal opgeslagen worden in de garage. De keuken verhuisde naar de schuur. Inclusief het werkblad, de oven en de afzuigkap. Ik besloot om bij de schuur te beginnen met opruimen en inrichten, als tijdelijk woonverblijf.

Op mijn boodschappenlijstje verschenen praktische plannen, totdat mijn pen halverwege het papier bleef steken, evenals de brok in mijn keel. Plots nam de paniek het over, wilde ik het hele plan niet meer. “Het moet”, zeurde mijn verstand. Toen ik de oude verbouwingsfoto’s uit 1992 erbij pakte, daalde mijn humeur helemaal tot ver beneden het Nieuw Amsterdamsch Peil. Opnieuw moest ik afscheid nemen van een prachtig huis, liefdevol herbouwd door lief en zijn vader.

Mijn innerlijke angsthaas schreeuwde om een verstopplek, die me vanaf half mei tot zo’n beetje de kerst kon herbergen. Een veilige grot, afgesloten van God en iedereen en in het bijzonder voor aannemers met heistellinkjes en betonmolentjes.

Mijn stoere ego sprak over de vast prachtige nieuwe warme vloer, de houtkachel, de keuken die nu voor het raam zal worden geplaatst, inclusief fornuis waar ik nu eens drie pizza’s in zou kunnen gooien in plaats van twee. Het gaf niks, ik wilde het niet meer. Pure angst maakte zich van mij meester, benam me de eetlust. Ik wilde nog meer een ding. Vluchten.
Richting China. Samen met dat verrotte huis.

– wordt vervolgd –

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s