Over de vloer: 11. Grondvest

In 2009 ontdekten we dat de fundering van ons huis kapotging. Na veel papierwerk en financieel gepuzzel is het huis in de periode 2010-2011 ingrijpend verbouwd. In 2016, vijf jaar na de titanische betonstrijd, besloot ik de verhalen opnieuw uit te brengen. Over de vloer vertelt het verhaal van verbouwingsproblemen en verhaalt over de mensen die je gevraagd en ongevraagd over de vloer krijgt wanneer je gaat verbouwen.
Schrijven in de verleden tijd vind ik lastig; enige verwarring in de chronologie is dus geheel aan mij te wijten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Telkens wanneer Lief en ik over de aanstaande verbouwing spraken, met hier en daar een kleine verandering, ontplofte er een gillende keukenmeid in mijn bovenkamer. “Weer twee weken langer bouwen,” spookte het door mijn hoofd. “Nog een hypotheek erbij”, zeurde een klein stemmetje vanuit mijn portemonnee. Lief zei dat het kwam, omdat ik het niet zag.

Gedeeltelijk had hij daar wel gelijk in. Ik zag niets in die verbouwing. Wat ik wel zag was een reusachtige berg met dozen, die met huisraad moesten worden ingepakt. Een schuur die nog moest worden omgetoverd tot een minuscuul huis- woon en keukenpaleis. Binnenshuis zou een modieuze open vloer ontstaan met balken, waar ik met rubber laarzen overheen zou moeten balanceren op weg naar mijn bed. Mocht ik dat tegen die tijd überhaupt nog kunnen vinden.

Mijn buurvrouw bleek hetzelfde probleem te hebben. Alletwee zagen we het niet. Met onze atechnische -bijziende- ogen konden we allebei geen tekening lezen. Voor ons bleef de verbouwing een groot abracadabra. Wel was mijn buurvrouw een kei in wetteksten. Tijdens elke ronde in het gevecht tegen de gemeente laadde zij zich op met het schrijven van schitterende verdedigingsbrieven. Tot dan toe stond de stand van het vergunningsgevecht drie-nul in het voordeel van de buurvrouw. In stilte hield ik van haar.

Tussen alle gemeentelijke draaiboeken en verbouwingsscenario’s door was ik ongemerkt beland in het Koninkrijk der Hypotheken. Zelfs met een geslepen geest als een Zwitsers kapmes lukte het me niet het woud binnen te dingen. Hybridehypotheek. De Toyota onder de hypotheken? Met terugroepgarantie? Ik wist het niet. Andere termen als aflossingsvrij, annuïteit, beleggingshypotheek passeerden de revue. Bij het uitspreken van de laatste variant kreeg ik DSB-visioenen, bleef ik nachten wakker en stond het portret van Dirk Scheringa voorgoed op mijn netvlies geprojecteerd.

Ons oude hypotheekjasje was te klein geworden. Eigenlijk wilde ik er niets aan veranderen. Het was geworden tot een oud vest, na jaren zat het eindelijk als gegoten. Toch moesten we een nieuwe, wilden we ons huis nieuwe voetjes geven. Eerlijk gezegd begon ik te geloven, dat mijn rode wijntje in de herfst op de nieuwe stevige en warme vloer, naast de houtkachel (die er ook zou komen) een stuk beter zou smaken dan op de scheefgezakte vloer.

Net toen ik het niet meer zag zitten met de hypotheek was daar Twitter. Ik riep uit dat ik het niet meer zag zitten, in het moeras van Kreditéria. Mijn bericht werd opgevangen door Barend Treep, een makelaar uit Weesp, die mij liet kennismaken met Ernst Bon, een hypotheekadviseur die niet alleen heel aardig bleek maar ook nog eens eerlijk. Geen griezelige provisiekast die snel rijk wilde worden, maar een financieel expert, die in de eerste plaats verstand had van mensen èn van wonen. Hij zou de basis leggen voor onze nieuwe financiële vest.

De kleur van het vest was niet belangrijk, zo legde hij ons uit. Wel of het zou passen, qua maat en ontwerp. Het financiële vest moest warm en liefst waterdicht worden. Met optioneel een stormvaste sluiting.
– wordt vervolgd-

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s