Over de vloer 10: Onbestemmig

Onze bouwaanvraag werd eind oktober 2010 in behandeling genomen door de gemeente.

Een week na de ontvangst van de aanvraag sprak de gemeente telefonisch haar twijfel uit over de kosten van onze reparatie. Die waren volgens de ambtenaren namelijk veel te laag.

Onze met oprechte belangstelling gestelde wedervraag of de gemeentemeneer misschien toevallig ook voor bouwkundig calculator had gestudeerd, werd niet beantwoord.

Dat we de reparatie voor het grootste deel zelf zouden uitvoeren waarbij er alleen een specialist bij kwam wanneer het nodig was, voor controle en ondersteuning, wilde er niet in.

Toen we lieten vallen dat een van de funderingsgedupeerden notabene zelf aannemer is en de werkzaamheden gezamenlijk zouden worden uitgevoerd, werd het gemeentelijke gas getemperd en ontstond er een voorzichtige vriendschap van bouwkundige krentenjongens onder elkaar.

Het volgende telefoontje vanaf gemeentelijke zijde besloeg de constructietekening. Die was namelijk niet goed te lezen. Dat klopte ten dele, een van de vijf pagina’s was namelijk omgekeerd, dus op zijn kop ingescand. Met een vlot telefoontje terug naar de gemeentelijke pennenlikker was die kwestie opgelost.

Een paar dagen later ontvingen wij een officiële brief van het stadsdeel met de mededeling dat onze aanvraag in behandeling was genomen en dat alle stukken vooralsnog binnen waren.
Binnen drie weken –er waren inmiddels al vijf weken verstreken na het indienen van de aanvraag- zouden we er meer van horen.

Vlak voordat die termijn verstreek lag er een vers gemeentelijk schrijven op de mat. Geschreven vóór en ontvangen ná de kerst.

De brief bevatte verschillende actiepunten, waarop we moesten reageren voor 5 januari 2011. Uiteraard waren in de gemeentelijke instanties in die tussenliggende periode gesloten.

De aanvraag moest digitaal worden aangevuld met de module “Slopen van een bouwwerk”. Daarnaast moest er een toelichting komen op het huidige bouwwerk. Plus een tekening van het huis in huidige toestand, op A-0 formaat.

Na het openen van de gemeentelijke brief wist ik wat ik graag wilde slopen, met uitleg. Helaas gebood het wetboek van strafrecht mij daar uiterst terughoudend in te zijn.

Het completeren van de digitale aanvraag lukte niet, simpelweg omdat de internet applicatie van de gemeente niet werkte. De gemeente zelf bleek ook niet goed te weten hoe dat verder moest. Misschien moesten we maar een nieuwe aanvraag indienen, voor sloop?

Dat vonden wij nou weer geen goed plan. Met een nieuwe aanvraag was de kans groot dat er twee sloop- en bouwaanvragen compleet langs elkaar heen zouden lopen. Met waarschijnlijk ook tweemaal doorberekening van legeskosten.

Bovendien achtten wij een nieuwe aanvraag volkomen zinloos: er werd niets gesloopt, alleen de houten vloer werd slechts verwijderd zodat er een nieuw exempaar van beton in kon worden geheid.

Na een telefonische uitleg hierover wist de ambtenaar het zelf ook niet meer. Ik besloot om e.e.a. digitaal te checken binnen het omgevingsloket.

Na het invullen van de postcode en het huisnummer moest ik een vragenlijst invullen voor wat betreft de sloopwerkzaamheden. Punt voor punt moest ik vervolgens aangegeven niet over asbest of over puin te beschikken, niet in een monument te wonen en dat er geen sprake was van een beschermd dorpsgezicht.

De vraag of er volgens het geldende bestemmingsplan een vergunningsaanvraag moest worden ingediend, kon ik niet beantwoorden. Ten eerste kende ik het bestemmingsplan niet uit mijn hoofd. Ten tweede kon ik het geldende bestemmingsplan niet raadplegen, doordat de site aangaf dat mijn woongebied geen bestemmingsplan had. Althans, niet volgens de website waarop de plannen van onze gemeente werden bijgehouden.

Van de vergunningscheck, die ik even later uitvoerde, werd ik ook niet wijzer. Het aanvullen van de aanvraag of nieuw te verlenen vergunning hing af van het bestemmingsplan, dat we niet kenden. Het voelde als het rijden op een rotonde zonder afslagen.

De scheuren in de gevel van het huis groeiden in gestaag tempo verder, vormden een niet-uitgesproken samenwerkingsverband met de rimpels op mijn voorhoofd.

-wordt vervolgd –

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s