Over de vloer: 9. Asfalttering

Winterse kou ontbreekt en toch lig ik te bibberen in mijn bed. Terwijl ik een reden zoek waarom ik in vredesnaam om 1:58 voortijdig wakker word uit een heerlijke droom van zandstranden en palmbomen, blijf ik door bibberen. Mijn bed doet dat ook, trouwens. Een schurend geluid alsof er met tien paar nagels tegelijk over een schoolbord wordt gekrabd maakt definitief een einde aan mijn slaap.

Eind 2010, een half jaar na het plaatsen en weer weghalen van de verkeersdrempels, werd onze straat opnieuw geasfalteerd. Eindelijk werden de gaten in de weg hersteld en werd de weg weer netjes glad gemaakt.

De werkzaamheden werden ’s nachts uitgevoerd; automobilisten moesten er natuurlijk geen hinder van ondervinden. Om klokslag negen uur ‘s avonds kwam er groot materieel de straat in gereden en werd de straat hermetisch afgesloten. Onze bejaarde buren moeten vast hebben gedacht dat de oorlog opnieuw was uitgebroken.

Terwijl ik meer en meer wakker werd, ebde de serie schokken weg en daarmee stopte ook het krassende, slepende geluid van steen op steen.

Hoopvol probeerde ik mijn nachtrust voort te zetten maar net toen mijn hoofd het kussen raakte, gebeurde het.

Mijn bed begon op het ritme van de rupsbanden van de asfaltmaffia te hupsen en mijn lijf schudde dapper mee. Even dacht ik dat we de volgende ochtend in China wakker zouden worden. Ik overwoog om met gebalde vuist naar buiten te rennen. Twee zaken –nachtgewaad en nachtkapsel- weerhielden mij daarvan. Even later stopten de aardschokken. Het schurende geluid kwam helaas wel weer terug.

Het leek allemaal uren te duren, al was het in werkelijkheid slechts tweeënhalf uur. De rest van de nacht sliep ik niet meer maar verkeerde ik in een toestand die zich het best liet omschrijven als tussen slaap en waak. Om zes uur schrok ik wakker van de wekker en van mezelf.

Terwijl ik het slaapkamerraam open deed, dreef er een teerachtige lucht naar binnen waarmee elke onzekerheid over een asfaltdroom werd verdreven en ik moet zeggen dat ik nog nooit zo lekker heb gefietst op vers asfalt, die ochtend op weg naar mijn werk.

(C) Uit: over de vloer, 2010

Advertenties

3 thoughts on “Over de vloer: 9. Asfalttering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s