Over de vloer 6: Grondig

Eindelijk werd het zomer en zat ik buiten, met mijn laptop aan de tuintafel, op het overdekte terras. Er zat een lekker stukje in mijn hoofd, het hoefde alleen nog even te worden opgeschreven.

Terwijl ik naar de juiste woorden zocht, werd ik afgeleid door lawaai en chaos. Tussen ons huis en dat van de buren werd graafwerk uitgevoerd, waarna duidelijk zou worden, hoe het met de fundamenten was gesteld. In mijn hoofd worstelde het ontkenningskonijn een strijd met de angsthaas, die in mijn oor roeptoeterde: “vlucht, nu het nog kan.”

De graafmannen kwamen. Ze waren goed voorbereid en voorzien van het juiste gereedschap en gekleed in een blauwe overall. De voeten waren in laarzen met een ijzeren punt gestoken. De mannen waren gewapend met een grote auto en dito aanhanger, waarin een klein graafmachientje stond geparkeerd. Langzaam en behoedzaam werd het graafgereedschap uit de aanhanger en voor de ingang van de steeg gereden. Ik hield mijn hart vast en hoopte dat het niet teveel gebonk en gebuts opleverde. Onze buitenmuur, met haar buik stevig naar buiten leunend, moest namelijk nog wel een tijdje rechtop blijven.

Voordat de mannen konden beginnen met graven moest eerst het tegelpad in de steeg worden verwijderd, steen voor steen. Het was niet echt een vlot karweitje, het waren namelijk flinke en zware tegels. Na een half uur kwam er een heel ander steegje tevoorschijn. Van mijn keurige straatje was niets meer overgebleven, het werd rauw woestijngebied. We hadden een strandfeestje kunnen houden, zand in overvloed.

Het graafwerk startte en het ging zeer nauwkeurig en behoedzaam, elke verkeerde beweging kon namelijk verzakking van de fundering of schade aan de muur opleveren. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk liet de graafmachinechauffeur de graafarm keurig rondjes draaien, door het steegje. Met ieder rondje van de graafarm werd het gat in de grond groter. Het werd een put, een gapend gat, dat een stuk muur van mijn huis toonde, dat me onbekend voorkwam. Griezelig was het, tot bijna spookachtig. De ondergrondse funderingsmuur was schimmelig groen uitgeslagen, voelde klam en ijskoud aan. Er was niets huiselijks aan te ontdekken.

Niet alleen langs ons huis was een gracht ontstaan, ook naast het huis van de buren waren loopgraven gemaakt, waarin de graafmannen heen en weer liepen, door modder en zand. Voorzichtig hielden ze de kabels van elektra en televisie opzij, zodat de graafmachinebestuurder voorzichtig kon doorgraven. Vele illusies zijn die avond verloren gegaan maar het WK voetbal kon schadevrij worden gekeken.

De graafmachine stopte en tot dan toe kwam er geen (grond)water omhoog geborreld. De verwachtingen waren positief, tot we ontdekten dat het huis van de buren akelig droge voeten had en dat de funderingspalen tot breekbare luciferhoutjes waren opgedroogd. De kesperbalk, die van de voormuur naar de achtermuur liep als hoofdfunderingsbalk, leek gebroken te zijn. Andere verbindingsstukken in de fundering waren gekanteld. De graafmachinemannen trokken wat witjes weg.

Aan onze zijde van de steeg was het een waterballet geworden, vanonder ons huis leek een rivier te kolken. Met een grote pomp en een dikke brandweerslang werd het water weggepompt. De houten palen onder onze woning leken nog keurig onder water te staan, de kesperbalk leek heel en het zag er allemaal aardig uit.

Op het moment dat ik een opluchtende zucht wilde slaken, staakten de mannen het graafwerk. Gezien de conditie van onze buitenmuur, die akelig naar buiten leunde, vonden zij het niet verantwoord, verder te graven.

Advertenties

3 thoughts on “Over de vloer 6: Grondig

  1. En weer vraag ik me af. Is dat lekkere stukje er ooit gekomen?
    Wat een geruststelling te weten dat je nu veilig zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s