Over de vloer: 4. Gefundamenteerd

Koesterde ik nog ijdele hoop dat het heel, heel misschien allemaal wel zou meevallen met die fundering, na ontvangst van de eerste meetresultaten bleek het tegendeel. Het funderingsprobleem verliep in fasen waarbij ik lang in de ontkenningsfase bleef steken. Met mijn hoofd ergens in het zand.

Ergens wist ik wel dat het fout zat want het kon ook niet anders. Elke week ontdekten we weer een nieuwe scheur in of aan de gevel. Wanneer ik bij de bushalte tegenover mijn huis stond te wachten keek ik maar een andere kant op want het uitzicht op de scheefgezakte voorgevel maakte me verdrietig. Ik heb zelfs overwogen om ons naambordje van de gevel te slopen. In onze verzakkingsvilla wilde ik niet dood gevonden worden.

Het rapport maakte melding van een verzakking van het pand van maar liefst acht centimeter. Ons huis bleek richting dat van de buren te zijn gezakt en dat huis begon gezellig naar het onze over te hellen. Naar het scheen zou er zich een waterbron, een wel, tussen de twee huizen bevinden. De oorsprong daarvan zou nog dateren vanuit de Middeleeuwen. Door die bron, sloot of watertje, waren onze huizen naar elkaar toegezakt. Enige troost bood het wel, dat samen zakken. Was het nu alleen maar dóórzakken geweest.

De volgende stap betekende het graven van een geul langs het huis –niet zonder risico- en er moesten een of twee putten worden gemaakt. Ook moest er een peilbuis worden geplaatst, zodat we de grondwaterstand konden monitoren in verband met een mogelijke droogstand, waardoor de paalkoppen zijn gaan rotten en onze fundering kapot is gegaan. We werden een Amsterdamse vestiging van TNO voor onze Mokumse verzakkingszaken.

Manisch vermoeid en chronisch ontkennend depressief werd ik ervan. Toch leverde het ook positieve gedachtes op want ergens in de meetperiodes wist ik plots wat ik met een eventueel volgend leven zou doen. Funderingsonderzoeker zou ik worden, of mol. In beide gevallen kon ik immers dagenlang graven en mijn kop in het zand steken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s