Over de vloer: 2. Constructief factureren

Een funderingsonderzoek moest er komen, mét rapport en snel ook. Tenminste, dat was de mening van het mannenteam, dat uit Lief en de buurman bestond. Het vrouwenteam, de buurvrouw en ik, hadden een andere mening. Niet alleen vonden wij dat er te snel conclusies werden getrokken maar ook vonden we een dergelijk rapport een kostbare aangelegenheid.

Het mannenteam verwierp de bezwaren van het vrouwenteam naar het rijk der fabelen. Een funderingsrapport was immers bewijsmateriaal om te kunnen aantonen wat er precies mis was gegaan met de paalkoppen. Met een gedegen onderzoeksrapport konden we mogelijk bij de gemeente terecht, of bij het waterschap, voor een bijdrage in de kosten of een subsidie. Misschien konden we met een rapportage een gunstige hypotheek krijgen, als tegemoetkoming in de fouten van de gemeente. Kortom: volgens het mannenteam zou een funderingsrapport juist geld ópleveren.

Het funderingsonderzoek kwam er en werd uitgevoerd door een gerenommeerd geotechnisch bedrijf, met vestigingen over de gehele wereld. Wij prezen ons gelukkig met de Amsterdamse dependance, die aangaven verstand te hebben van Mokumse VerzakkingsZaken.

Zonder ook maar een blik op of in de grond te hebben geworpen, kregen we een offerte voor het doen van onderzoek, inclusief rapport. Funderingsonderzoek zou neerkomen op € 2.000,- ex. Dat ex sloeg op de BTW. Toen we dat erbij hadden opgeteld, veranderde de offerte plots in een gruwelijk vermogen. Naïef riep ik nog dat wij toch een oud huis hadden, zodat wij mogelijk onder het goedkope Btw-tarief konden vallen. Niets daarvan, dat tarief was alleen van toepassing op schilder- en stucwerk. Ach ja, natúúrlijk.

Naast funderingsonderzoek mét rapport, moest er ook een palenplan komen. Dat wil zeggen een vermelding van de hoeveelheid palen, het materiaal ervan en de onderlinge positie ten opzichte van de dragende balk constructie. Berekend – en doorberekend – door de constructeur à nog eens € 2.500,00. Uiteraard ex, belangrijke wijzigingen niet inbegrepen. Toen we van het ene constructiemodel toch liever naar een ander –veiliger- model wilden, kregen we te horen dat er een nieuwe – herberekende – offerte zou komen. Met een nieuwe nota.

Ik heb vele weesgegroetjes gebeden in de hoop dat de postbode ons huis niet meer zou kunnen vinden. Een spontane verzakking richting Australië leek me ineens niet meer zo heel vervelend.

Advertenties