Ravage au lavage

Ravage au lavage

Een beetje vermoeid van de vakantie terugreis en de korte nacht erna gooi ik de kratjes met vuil wasgoed op de vloer om te sorteren. Aangezien we naturistisch kamperen valt het met de kleding wel mee maar doordat we een zeer warme en droge periode in Frankrijk hebben meegemaakt is hetgeen we hebben meegenomen door het droge stof aardig vuil geworden.
Boven in de badkamer weigert mijn wasmachine dienst. Boos druk ik op wat knopjes maar wat ik ook doe en hoezeer ik ook toverwoorden (lees: vloeken) uitspreek, het apparaat zwijgt in alle toonaarden. Paniek maakt zich van mij meester. Niet zozeer van de vakantiewas maar van de was die ik erna verwacht: die van de andere moeder. Met onze thuiskomst zijn onze zorgtaken immers teruggekeerd en een van die taken is de was. Binnen afzienbare tijd zal ik tientallen wassen moeten zien weg te werken.
Weliswaar staat het apparaat van mams er nog en doet dapper dienst maar ik kan er geen korte wasjes mee draaien. Om alle wasgoed standaard op twee uur te zetten vind ik tijd- en energieverslindend. Een nieuwe wasmachine is geen optie. Financieel niet en bovendien zijn alle machines uit de eenentwintigste eeuw standaard uitgerust met zelfdenkende handigheidjes en die programma’s zijn dan weer regelmatig van de leg, zo lees ik op het weeweewee.
Op marktplaats kom ik een tweedehands witgoedboer met goede recensies tegen. Ik besluit de gok te wagen en een nieuwere variant van mijn eigen wasvriendje aan te schaffen, tegen gereduceerd tarief. Tevreden lees ik, dat het apparaat werkend wordt afgeleverd, met zes maanden garantie. Bovendien neemt men kosteloos mijn oude en niet meer te repareren machine van 21 jaar in.
Op de dag dat Nederland bibbert en siddert onder de storm met code rood, wacht ik in spanning af. In het begin van de middag krijg ik een telefoontje: ze komen de wasmachine tussen vier en vijf uur afleveren. Eerst moet men nog naar Lelystad. Ik vind het dapper. Ongeveer een half uur voor de verwachte aankomsttijd zullen ze nogmaals contact opnemen. In de namiddag wakkert de storm steeds harder aan. Rond half zes overweeg ik te bellen. Niet zozeer de vraag waar ze blijven maar of het niet verstandiger is de levering uit te stellen. Liever geen gevaar als het niet nodig is. Net als ik de moed heb verzameld word ik gebeld. Met een kwartier zullen ze er zijn en nee mevrouw, het is echt geen moeite en het gaat allemaal best.
Niet veel later stopt er een busje voor de deur. Er stappen twee nog vrij jonge mannen uit. Nee, ze willen geen koffie of thee. Maar lief dat we het aanbieden. En ja, het was een gekkenhuis op de weg. Op de snelweg vanuit Lelystad konden ze slechts 50 km/u rijden.
Met veel pijn en moeite –ons antieke huis kent veel hoekjes en bochtjes – wordt onze oude AEG (die wij reeds hebben afgekoppeld en laten leeglopen) naar beneden gesjouwd en nog wat later tillen ze de nieuwe wasmachine – nieuwe generatie wasmachines en dus lichter- naar boven.
“U moet de machine eerst even op een kort programma laten draaien,” zegt een van de mannen. “Dat is om het oude water, wat nog in de machine zou kunnen zitten, eruit te laten spoelen.” Terwijl ik het typenummer van mijn nieuwe wasvriend invoer in mijn smartphone en nagenoeg gelijktijdig de gebruiksaanwijzing download, leg ik uit dat ik de machine eerst zal laten draaien met machinereiniger en voor de zekerheid daarna nog een kort programma afwerk. Leeg.
“Ik zie het al,” zegt een van de mannen. “U bent een handigerd. Met uw telefoon en zo.”
Wanneer mijn nieuwe AEG een uurtje later driftig piept ten teken dat hij klaar is, verzamel ik de eerste was. Een handdoekenwas. Vrij donker, dus als er iets fout gaat, dan hoop ik dat de schade meevalt. Een voor een leg ik het vakantiekatoen in de trommel. Uit de laatste handdoek dwarrelt iets naar beneden. Wanneer ik het tussen mijn vingers neem, zie ik het. Een teen goudgeel uitgedroogd Frans gras.
Au revoir, Cheissoux. A bientôt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.