Fiere vrouw (3)

Daar zat ze dan. Met een verstand dat gierde van het lachen en een bloedend hart. De moeder van de fiere vrouw had het opgegeven en een plek in het verpleeghuis was gereserveerd. Binnenkort konden ze samen een kijkje komen nemen op een tweepersoonskamer.
Voor de moeder van de fiere vrouw hoefde het niet. Ze wist wat er kwam. Immers, enkele dagen tevoren had ze nog een bezoekje gebracht aan een revalidatie lotgenoot, die niet meer naar huis kon.  Zij had altijd zelfstandig gewoond en door ontbreken van echtgenoot, kind of kraai was ze niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen. De vriendin van  oudere dame werd gelonkt met vooruitzichten van een eigen kamer en een mogelijkheid om persoonlijke spulletjes uit te stallen.
De eigen kamer bleek echter een tweepersoonskamer, zonder ruimte om wat dan ook van zichzelf mee te brengen. Aan het eind van de gang was de woonruimte. Idem ingericht als het woonverblijf op de revalidatie-afdeling; gespeend van elke vorm van gezelligheid. Huilend was de moeder van de fiere vrouw terug naar haar eigen afdeling gegaan, waarvan ze de weg door de tranen heen amper nog had kunnen vinden.
Per dag ging het zichtbaar slechter met de moeder van de fiere vrouw. Op een dag kon ze zelfs niet meer lopen. Ze werd permanent in een rolstoel gezet. De fiere vrouw zag het aan, zonder een mogelijkheid in te grijpen, het proces te stoppen dan wel de tijd stil te zetten. Er brak een verdrietige periode aan, waarin de moeder van de fiere vrouw niet alleen haar kracht kwijtraakte maar ook het verstand. 

De geest van de oude vrouw splitste zich in vieren. De fiere vrouw keek lijdzaam toe en wanneer een gesprek in het verpleeghuis te moeilijk werd, ging ze maar weer weg, om een uurtje later weer terug te komen. Soms werkte de truc en dronken ze samen een kopje thee en keken ze naar het hondenveld, buiten het verpleeghuis. Samen telden ze de honden dan maar, terwijl de wangen van beide vrouwen stilzwijgend werden overspoeld door bittere tranen.  
Elke week was de moeder van de fiere vrouw een dagje thuis. Een recept tegen de heimwee, welke vrat aan beide vrouwen .  De fiere vrouw stond dan op zondagmorgen  om 10:00 voor de deur van het verpleeghuis, om haar op te halen. De oude vrouw zat dan helemaal aangekleed in de hal, klaar om te vluchten. Papieren broeken in de aanslag, want sinds het verblijf in het verpleeghuis was het met de darmen van de oude dame slecht gesteld. Niet dat het iets te betekenen had, volgens de verpleeghuisarts.
Het  thuisbezoek was dan vooral ook een toiletbezoek. Of eigenlijk meer een bezoeking. Maar het ging, de woningen van de twee vrouwen waren immers aan elkaar verbonden dus hulp was altijd dichtbij. Het terugbrengen van de dame werd zwaarder. Na het avondeten verscheen er in de ogen van beide vrouwen de bekende blik die het onvermijdelijke moment van vertrek aankondigde.
De verjaardag van de oudere dame brak aan. Er werd afgesproken, de verjaardag thuis te vieren. Ondanks eventuele lichamelijke ongemakken, die intussen groeiden zoals de tumor in het lichaam van de oude vrouw. Meer dood dan levend, niet in staat te bewegen, besef van tijd en ruimte kwijtgeraakt, zat zij met dode ogen in de rolstoel te wachten.
De fiere vrouw had een goed bericht. “Mam”,  sprak ze. “Van harte gefeliciteerd met je vierentachtigste verjaardag. En weet je? Vanaf vandaag blijf je bij ons. Je hoeft niet niet meer terug”  De moeder van de fiere vrouw reageerde niet, simpelweg was ze niet in staat dit nieuws te bevatten. De verpleging keek toe, met betraande ogen. Het besluit was daarmee juist geweest.
De fiere vrouw heet inmiddels Bikkelien. Ze zorgt, zowel voor de oude vrouw als voor zichzelf. Geholpen door lieve vrienden, buurtjes en familie. De nachten zijn zwaar, want de oudere dame kan niet meer alleen uit bed komen en dus slaapt Bikkelien naast haar op een klein bedje.
De als onbezonnen bestempelde actie van Bikkelien heeft effect. Na enkele dagen in de vertrouwde omgeving van Bikkelien, tezamen met lieve vrienden, genoeg rust, goede vitamines en gezond eten, is de bejaarde dame inmiddels wakker geworden uit een delier. Van de vier personen die in het hoofd woonden van de oude vrouw is er inmiddels eentje overgebleven: de moeder. Bikkelien kan het bijna niet geloven en toch is het zo.
Het betekent dat Bikkelien en haar moeder inmiddels weer goede gesprekken kunnen voeren over het nu en over de toekomst. Want dat is nodig. Beiden weten nu welke keuzes goed zullen zijn en welke knopen ter plekke doorgehakt moeten worden. Niet elk menu kun je samenstellen en de verrassing van een goed driegangendiner is onbetaalbaar.
Zelfstandig bewegen van de oudere dame is in zicht gekomen. Samen met de fysiotherapeut, die haar binnenkort zal bezoeken zal ze een beweegmenu samenstellen. Eerste doel: zelfstandig naar de toiletstoel. Zelfs de rollator wordt af en toe met voorzichtige blik bekeken. Het apparaat is gehaat maar de moeder van Bikkelien weet inmiddels, dat het onding haar in huis verder zal helpen naar een klein stukje zelfstandigheid, zolang het duurt. 
Bikkelien en haar moeder zijn voorlopig zeer gelukkig, thuis. Ook al is het niet altijd gemakkelijk. Beiden leveren in, de een een stukje nachtrust en de ander een stuk zelfstandigheid. Moeder en dochter weten, dat ze zijn vertrokken op een reis waarvan de bestemming bekend is maar dat de route nog wat mooie bochten kent.  
Voor beiden levert het bijzondere plaatjes en momenten op. 
Advertenties

7 thoughts on “Fiere vrouw (3)

  1. Bewondering, ontroering en warmte. Zomaar drie woorden die me te binnen schieten. Ik wens jullie nog ontelbaar veel mooie momenten samen toe. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s