Gemist

Een mooie zondagochtend breekt aan. Terwijl ik buiten van de prachtigste tinten goudbruin geniet, draai ik me om en pak de deurklink beet. Tegelijkertijd besef ik me, dat ik de verkeerde deurknop in mijn handen heb.  De deur van de buurvrouw, mijn moeder, is op slot. Ze is er niet.
Nadat ik door de goede deur naar binnen ben gestapt maak ik een ontbijtje voor mezelf. Met het bord nog in de hand stap ik naar de schuifdeur, op weg naar verse koffie, aan de andere kant van het huis. Te laat besef ik, dat er geen koffie is aan de andere kant van de deur. Ook de geluiden van Jacques Cousteau op de vroege zondagmorgen ontbreken. 
Het is oorverdovend stil in het huis hiernaast. De schijnbare rust in het huis hiernaast snijdt door mijn ziel. Nooit waren we gescheiden, mijn moeder en ik. Voor de buitenwereld een onnatuurlijke situatie, voor ons was het volkomen logisch en normaal. Naast moeder en kind zijn we al jaren goede buren. Vorig jaar heeft ze, net als wij, zeven maanden in de schuur gebivakkeerd tijdens de grote verbouwing.  
Voorlopig moeten we elkaar echter missen. Misschien zelfs wel voor langere tijd. En vooralsnog wil het niet echt wennen. Mijn moeder is ziek. Heel erg zelfs. Hersenvliesontsteking en een ontregelde suikerhuishouding hebben haar genadeloos onderuitgehaald. Ze ligt in het ziekenhuis. In het “mijne”. Dat betekent dichtbij en toch ook weer ver weg. Voorlopig leeft ze in haar eigen wereld.
De komende periode regeert Vadertje tijd. Zowel over mijn moeder, die zich met vier klokjes gewapend in haar eigen wereld heeft teruggetrokken, als over ons. Het is afwachten geblazen. Pas over een tijdje zullen we weten of er schade in mijn moeders hoofd is ontstaan en zo ja, of het blijvend is. 
In de tussentijd maak ik regelmatig de verkeerde deur open en schrik ik telkens weer van de doodse stilte, die als een dreigende mist door haar kant van het huis hangt. 
Advertenties

10 thoughts on “Gemist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s