Retour

Na twee files, negen wasjes, een rondje boodschappen en een middelvinger in het verkeer weet ik het zeker; ik ben terug in Nederland. Amper vierentwintig uur na thuiskomst merk ik dat het streepje van mijn stressmeter al in het oranje staat. Diep van binnen ben ik Nederland nu al zat.

Het begint op het moment dat je Hazeldonk passeert. Met een antieke auto heb je net even een andere kleur nummerbord en dus zoeven er schreeuwerig gekleurde en hysterisch gepimpte en verlaagde bolides  langs je heen, op zoek naar wietklanten. Wanneer de wietproppers eindelijk door hebben dat je geen hasjzoekende Fransoos, Belg of Bobby vanover het Kanaal bent, laten ze je met rust en kun je door.

Nu ja, door, het verkeersgezever vervolgt zich op de A27 want waar het groene land nog niet in vijf stroken asfalt is opgesplitst, heerst file. Laten we zeggen op elke snelweg anders dan de A2. En die file begon voorheen zo tegen vijven, maar nu heerst de file tussen negen uur ’s morgens en acht uur ’s avonds. De leasebakken vliegen je links en rechts om de oren. De een nog groter dan de ander. Wanneer je niet snel genoeg optrekt in de file, levert het een middelvinger op, getoeter of men stapt even uit om je te bedreigen. Dat laatste is mij overigens godzijdank nog niet gebeurd, maar dat is misschien slechts een kwestie van tijd.

Het voelt alsof dit land een gekkenhuis is geworden. Met meer loslopende gestoorden dan dat er vastzitten of aan de ketting liggen. Onze maatschappij lijkt te zijn getransformeerd tot een fabriek welke vierentwintig uur per dag operationeel is. We werken tot de leeftijd van zevenenzestig jaar en tegen die tijd mag je hopen dat er überhaupt nog zoiets als pensioen bestaat. Vrijheid om de manier te kiezen waarop je voor je pensioen spaart hebben we niet: de bedrijfstak waarin je werkt bepaalt in welke pot je pensioengeld wordt gestort. En laten we wel wezen: de laatste jaren is dat potje een soort bodemloze put geworden.

Terwijl er een crisis gaande is, willen we met zijn allen (uitzonderingen daargelaten) graag luxueus blijven leven. Het gros van het volk wenst nog steeds twee auto’s voor de deur, de een liefst nog groter dan de ander. En liefst ook groter en met meer power dan die van de buren. Een baan wordt pas interessant op het moment dat er een leaseauto aan is verbonden en we willen liefst ook twee keer per jaar op vakantie. Misschien nog wel vaker. Even onthaasten. Het is bijna triest te noemen.

Terwijl ik het opschrijf vraag ik me af, hoe ik in dit gekkenhuis terecht ben gekomen. Heb ik een afslag gemist en ben ik de weg kwijtgeraakt? Het lijkt bijna onmogelijk, met mijn innerlijke antenne en mijn ingebouwde TomTom. Waar komt deze spooktrein vandaan, waar ik inzit, vanwaaruit ontsnappen onmogelijk lijkt te zijn, die niet te stoppen is? 
Het spoorboekje is verdwenen en de wissels zijn gedraaid in een richting die niet de mijne lijkt te zijn. Mijn trein heeft nu al last van vierkante wielen, doordat de lente winter bleek en de zomer lijkt te zijn vervangen door de herfst.

Ergens moet er een stationnetje zijn waarvandaan ik deze TGV kan ontvluchten, waar ik over kan stappen op een dieseltje. Eentje met met een rustig tempo, waarmee ik tijd heb om fatsoenlijk uit het raam te kijken tijdens de reis en te genieten van al het moois wat nu te snel aan me voorbijtrekt. Is het te laat? Ik hoop van niet. Misschien moet ik op zoek naar de noodrem. Er zijn namelijk nog nooit treinen gebouwd zònder. 

Advertenties

6 thoughts on “Retour

  1. Het gaat mij om het stoppen met de waanzin van maar door kachelen zonder de tijd te nemen om eens van je omgeving te genieten. Ik zag potverkoffie de madeliefjes in mijn gras niet meer. Daar ben ik vanochtend eens fijn voor gaan zitten 😉

  2. Het staat in schril contrast met hoe het leven in het midden/zuiden van Frankrijk (onze verkansiestek) wordt geleefd en vooral: wordt béleefd. Met diepe teugen en met liefde. Het is ontwennen, wanneer je weer "en retour' bent. Vandaar 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s