Laten vieren

“Mam ik ben dertien. Doe eens normaal.” Mijn puber komt met een verhit hoofd en fonkelende ogen naar binnen gestapt. “Als het aan jou ligt, mag ik nooit ergens heen.” Dit keer wil hij met twee vrienden van twaalf en bijna dertien, naar het zwembad. Alleen. Het bad ligt ongeveer een kwartier fietsen verderop. Dat kwartier fietsen is wat mij betreft het probleem niet. Het gaat mij om de buurt waar het zwembad is gelegen. Niet heel fijn en er lopen vreemde figuren rond.  

Aan de andere kant weet ik heel goed, dat dat de puber zijn wereld aan het vergroten is. Zo hoort dat ook. Het is gezond en ik weet dat hij heel goed in staat is aan te voelen bij wie hij wel terecht kan en welke personen hij moet mijden.  Het ligt meer aan mij. Zijn navelstreng -die aan mijn kant-zit nog vast. Die moet ik zachtjes laten vieren en daarna loslaten. En dat woord is nou juist mijn allergie. Het stond niet in mijn gebruiksaanwijzing, toen ik werd geboren.

“Kunnen jullie niet beter naar het natuurbad?” probeer ik nog. Hier in het dorp is namelijk ook een buitenzwembad. Het is wat kleinschaliger dan het bad waar hij naartoe wil. Overzichtelijk. Rustig. “Nee mam, daar zitten alleen debielen en zo. Van de oude school. Die doen altijd alsof ze heel wat zijn, ze doen moeilijk en daar hebben wij alleen maar last van. Dat vond ik vorig jaar al vervelend.” Zo die zit. Dat wist ik nog niet.  Vanbinnen blijft het echter een beetje knagen; mijn gevoel is niet helemaal gerust.

“Even voor de check,” begin ik, “maar euh, mogen jullie -terwijl ik amice 1 en 2 aankijk- alleen naar dat zwembad?” vraag ik.  Mogelijk (hopelijk) zijn er meerdere moeders die twijfelen en kom ik er dan toch nog onderuit. “Kunnen jullie niet gaan varen,” probeer ik nog zwakjes.  “Ja, dag,” zegt de puber.  Nee, er moet gezwommen en ja, de anderen mogen ook alleen. Hun moeders weten waar het zwembad is, en dus mogen zij. Blijkbaar ben ik het enige lastige moederexemplaar. Ik vind het te kinderachtig  om het een en ander bij de betrokken moeders te checken en dus knik ik even later zachtjes en stem stilzwijgend in, een zeurderig stemmetje in mijn hoofd negerend.

Onder luid indianengejoel worden de tassen gepakt, handdoeken ingeladen en ter plekke besluit de puber zich toch maar even in te smeren met factor 50. Gisteren, tijdens een andere zwemsessie, is hij namelijk behoorlijk verbrand. Mijn advies om met een t-shirt te gaan zwemmen wordt direct als belachelijk bestempeld. Oké, besluit ik. Ik zie het vanavond wel. Hopelijk valt de zonnebrandschade mee. 
Na de allerlaatste waarschuwingen van mijn kant waar niet over te onderhandelen valt (bij elkaar blijven, elkaar niet in de steek laten, goed je spullen bewaren) fietsen de mannen met luid fietsbel gerinkel weg. Stilletjes loop ik terug naar mijn zondagse werkje bij de achtertuin. Het tuinpad moet worden vrijgemaakt van onkruid, dat twee jaar de gelegenheid heeft gehad te groeien.
Hopelijk groei ik tijdens dat karweitje een beetje geestelijk mee.  En anders leidt het me in elk geval af.
Advertenties

6 thoughts on “Laten vieren

  1. ja, 12 en 13, dit is even een tijdje het ergst. en ze krijgen op die leeftijd zowiezo eens een dauw en een knauw hier en daar( een schok. maar dat schijnt de bedoeling …onschuld moet worden verloren…als ouder doe je alles om het allerergste buiten te sluiten. en dat doe jij ook!

  2. De schrijfveer voor vandaag is: Het zal wel overgaan. Voor moederschap gaat dat niet op, dat blijft levenslang.Mooi beschreven dit onschuldige zwemconflict.

  3. Pubers zijn onmenselijk, vooral als het je eigen kinderen zijn.Het zinnetje over een zeurderig stemmetje in je hoofd dat je negeerde wekte bij mij verwachtingen van een spannende wending en een dreigende fatale afloop. Of komt dat nog in deel 2?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s