Sexy lied of dyslexie?

Na veel vijven en zessen, getwijfel, gedraai en geneuzel is de kogel door de kerk. Onze puber heeft mogelijk dyslexie. Al jaren heb ik tevergeefs aan de bel getrokken, terwijl de basisschool blijkbaar jaren geleden al de klepel van de klok heeft verwijderd. Doof voor gerinkel.

Mijn twijfel wordt niet veroorzaakt door de specifieke kenmerken die zich bij dyslexie kunnen uiten. Het zijn de a-specifieke kenmerken die dat doen. Op late leeftijd pas kunnen fietsen. Geen klok kunnen kijken en dus steevast te laat komen. Thuis of elders. Afspraken die over tijd gaan, zijn rampzalig binnen ons gezin. Tot slot: lang doen over een zwemdiploma. Nu pas begrijp ik waarom ik lichtjaren aan de rand van het zwembad heb doorgebracht.

En nu moet ik zoeken. Naar papieren die onbelangrijk leken, maar die dit jaar mogelijk een antwoord kunnen geven op de vraag, hoe het zit. Rapporten, werkschriften, CITO-scores en de uitslagen van de entreetoets. Het zint me niets maar ik moet  naar de zolder. Het is er koud en er ligt veel rommel. Op gesorteerde stapeltjes, dat wel. Het is een soort miniatuurversie van de rotzooi die je weleens bij mensen op de televisie ziet. Met dien verstande dat in die gevallen veelal het hele huis is vergeven van papieren en/of kranten. Hier niet. De vlizotrap kan nog steeds dicht, dus gaat het goed.

Heel eerlijk gezegd weet ik niet precies waar ik moet zoeken. Vorig jaar heb ik alle belangrijke papieren met een Hoofdletter zorgvuldig opgeborgen vanwege de verbouwing. Sommige papieren zijn dus niet zonder slag of strijd terug te vinden. Gelukkig heb ik de CITO score apart gehouden, op een ander Speciaal Stapeltje, ook met hoofdletter. Dat weet ik nog, omdat ik vorig jaar al wist, dat ik dat papiertje dit jaar nodig zou kunnen hebben. Ah gelukkig,  ergens in een vergeten laatje vind ik de rapporten van de basisschool. Vanaf groep 2.  

Nu de uitkomst van de entreetoets nog vinden. Uit 2010. Na een klein halfuurtje stapeltjes verleggen, vind ik de enveloppe met daarin de uitslag terug. Nota bene onder de gebruiksaanwijzing van de magnetron, die we met spoed moesten aanschaffen, doordat de oude halverwege de verbouwing kapot ging. Dat scheelt, het nagenoeg nieuwe apparaat kan direct op marktplaats.

Met armen vol werkboeken, schriften, rapporten en CITO scores klauter ik voorzichtig via het smalle laddertje naar beneden. Alles verdwijnt in een grote map waarop ik met zwarte viltstift “DISLEKSIE” kalk. De schoolcarrière van puberzoon gevangen, in een map. Eenmaal beneden verraadt een “pling” , dat ik elektronische post heb gekregen. Vast van de dyslexie mevrouw. Ik heb haar gesproken, ze klonk erg aardig. Ze zou vragenlijsten sturen, voor ons en voor de school. Het klopt, er is disleksiepost. Met vragenlijsten voor ons en een vragenlijst voor de school.

Een van de vragenlijsten mail ik door, naar de oude juf van puberzoon. Per slot van rekening heeft hij het grootste gedeelte van zijn onderwijscarrière op de basisschool doorgebracht. En daar hebben ze het of liever gezegd hèm, over het hoofd gezien. Tenminste, zo denk ik erover.
De andere vragenlijst gaat naar de huidige school van puberzoon. Naar de “vreselijke juf van Engels”. Voor mij is ze niet vreselijk. Zij is namelijk de eerste persoon buiten ons gezin die heeft gesignaleerd, dat het niet zo goed gaat met onze puber. Bovendien nam ze ook mij serieus. Ook niet onbelangrijk.

Binnen achtenveertig uur heb ik zes mails verzonden, vier telefoontjes gepleegd, een afspraak gemaakt voor onderzoek  en bergen informatie verzameld. Zojuist heb ik de laatste twee mailtjes verzonden. De scholen kunnen aan de slag; hopelijk verschaffen ze duidelijkheid. En hopelijk doen ze dat ook op tijd. De onzekerheid heeft lang genoeg geduurd. Voor onze puber breekt binnenkort -hopelijk- een tijd van zekerheden aan.

En dat verdient hij.
Advertenties

2 thoughts on “Sexy lied of dyslexie?

  1. Hoi Odette,Ik las dit stukje op trouwschrijvers en je hebt het een beetje aangepast.Het woordje allereil doet een beetje pijn aan mijn taalkliertjes.Fijne paasdagen.

  2. Marja,Je hebt gelijk. En er zaten meer fouten in. Even de spellingscontrole van Blogger eroverheen gegooid, aangezien deze in Word niet werkt (windosw 7). Dank en fijne paasdagen! Groetjes,Odette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s