Geen haast

Bijna dertien jaar geleden begon ons nieuwe leven. Na drie jaar pogingen om zwanger te worden, ging onze kinderwens in vervulling. Ons kind had alle tijd genomen om zich via een eicel en een zaadcel een weg naar mijn buik te vinden. Hij had simpelweg geen haast gehad.

Alle kwaaltjes die in het zwangerschapsboek staan kreeg ik. Niet leuk, niet gemakkelijk, maar het was voor het goede doel. Aan het eind van de zwangerschap was ik maar liefst dertig kilo gegroeid. Ik kon geen veter meer strikken en even snel een jas aanschieten lukte ook niet meer. Het woord haast heb ik met behulp van mijn ongeboren spruit uit mijn woordenboek moeten schrappen. Het ging met vallen en opstaan en verdween nooit echt uit mijn vocabulaire.

Twee weken na de houdbaarheidsdatum van mijn buik had onze baby in wording nog altijd geen haast. Toen de weeën als verrassing plotseling toch vanzelf op gang kwamen, ging ook dat proces in eerste instantie vrij rustig. Na twaalf uur modderen zakte het weeënspul af. Wederom toonde de aanstaande wereldburger aan, het begrip haast niet te kennen. In het ziekenhuis werd een weeënpomp aangesloten. Na een weeënstorm van nog eens acht uur werd de strijd die avond op de operatiekamer beslecht door middel van een acute keizersnee. Onze baby had in het vruchtwater gepoept en aangezien hij zelf geen haast maakte om er zelf uit te klimmen, moest hij een handje worden geholpen.

Als peuter, kleuter en als basisschoolkind kende het jochie geen enkele vorm van haast. Nooit brulde hij van honger of van ongeduld, eerder kon hij woest worden bij symptomen van mogelijkerwijs aangedaan onrecht. Hoogstens op de vooravond van zijn verjaardag, een sinterklaasviering of Kerst spreekt er iets van ongeduld uit zijn ogen.

Nu hij bijna twaalf is, kent tienerelf nog steeds het woord “haast” niet. Heel soms benijd ik hem, op andere momenten kan ik erom ontploffen. Bijvoorbeeld wanneer hij op een schooldag besluit dat de veters van zijn Nikes om vijf voor half negen helemaal opnieuw moeten worden gestrikt. Of als we een trip naar de stad willen plannen en een bus moeten halen. Die we steevast –onder protest van mijn kant- missen.

Achteraf is het missen van zo’n bus soms ergens goed voor; meer dan eens komt het voor dat er onverwachte visite langskomt of dat we een onverwacht -leuk- telefoontje krijgen. Een gemiste bus noem ik daardoor intussen een onverwachte kans.

In de afgelopen twaalf jaar is het me dankzij tienerelf aardig gelukt, te onthaasten. Het bewijs dat ouders van hun kind(eren) leren.
Nu is echter het haasttijdperk aangebroken voor tienerelf. Hij staat aan de vooravond van zijn middelbare schoolcarriere. Hij kan niet wachten. Hij is eraan toe, ziet ernaar uit.

Zuchtend merk ik, dat ik voor de allereerste keer in mijn leven oprecht géén haast meer heb….

Noot van de schrijver:
Deze column is de laatste met en over #tienerelf.
Over enkele weken wordt hij namelijk meneer van Twaalfhoven. Als moeder vind ik, dat ik zijn privacy en identiteit dien te beschermen en te respecteren.
Ik stop daardoor met het opvoeren van mijn tienerheld, die me dagelijks een (lach)spiegel voorhoudt en van wie ik elke dag opnieuw leer.

Advertenties

5 thoughts on “Geen haast

  1. Inderdaad mooi Odette. En er zijn griezelig veel overeenkomsten met onze eigen zoon (nu bijna 14), inclusief de wens, de zwangerschap, de bevalling, de keizersnede en zijn leven tot nu toe. Gisteravond nog stonden we allemaal klaar om uit eten te gaan, moest meneer nog even naar de wc. Daarom lees ik je verhalen over tienerelf zo graag. Jammer dat het stopt, maar ik begrijp het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s