The voice of CITO: de uitslag

Het is zover. De uitslag is binnen. Van de CITO. Drie dagen lang hebben tienerelf en zijn klasgenoten gezwoegd op de opgaven en nu, een kleine vier weken later is de uitslag bekend en is de eerste stap op de ladder van het voortgezet onderwijs definitief gezet.

De envelop met daarin de uitslag zit veilig opgeborgen in de stoere rugzak van tienerelf. Op mijn vraag of hij de uitslag al heeft gezien, antwoordde hij ontkennend. Op de envelop staat “voor de ouders” dus heeft hij de envelop niet geopend. De schat.

Nog twee uur, dan zijn we alledrie thuis om de envelop gezamenlijk te openen. Feestelijk? Jazeker. Spannend? Nog veel meer. Ondertussen kijk ik ieder kwartier op de klok en zou willen, dat ik het apparaat met mijn ogen vooruit kon duwen.
Wanneer het eindelijk vijf uur is geworden, heeft een van de dokters nog een late patient in huis. Zenuwachtig bijt ik op mijn nagels. Ik heb immers beloofd op tijd thuis te zijn. Om kwart over vijf, wanneer de dokter laat weten mij niet meer nodig te hebben, sjees ik op de fiets naar huis. Zwaar buiten adem kom ik thuis, om één minuut over half zes.

Verbijsterd constateer ik dat ik de enige ben die op de afgesproken tijd thuis is. Lief volgt even later en om tien voor zes komt tienerelf thuis, niet gehinderd door de klok. Opgewekt pakt hij de envelop beet, om hem aan ons als ouders te overhandigen. Rustig en bedaard bekijken we de inhoud van de envelop. Die is ronduit onverwacht te noemen. Niks CITO logo, niks Cito uitslag. Het is “slechts” het schooladvies, op schrift gesteld en mee te nemen naar een nieuwe school.
(een prachtig advies trouwens)

Ontnuchterd sta ik even later met beide voeten op de grond in mijn pannen te roeren. Avondeten is namelijk niet toetsafhankelijk.

Advertenties

3 thoughts on “The voice of CITO: de uitslag

  1. De punten Cito-uitslag weet de school wel!! Maar ze geven meestal alleen advies! Ik weet nog dat Martijns #tienerelf klas het landelijk het hoogst gescoord had! En dat de juffen en meesters met #pauwenvereninhunkontliepen!!! Iedere keer wanneer ik het hoofd van de basisschool tegen kwam . tot zelfs tot aan de universiteit van Martijn .. zei hij .. Jaaa die klas scoorde landelijk het hoogst bij de cito!! En dan had het bejaarde "hoofd" een glimlach van oor tot oor! Liefs Frederiek

  2. Gefeliciteerd met het mooie advies. Ik hoop dat tienerelf een fantastische school vindt, waar hij zich thuis kan voelen. Eigenlijk nog belangrijker dan die score 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s