Vuurwerker

Het is oudjaar en ik voel me niet meer thuis. Mijn huiskamer is getransformeerd tot de Kerstefteling. De groene slanke Den kwam mee vanaf de Praxis, zag en overwon. De huiskamerinhoud daarentegen verloor. Glansrijk. Nadat ik een Jan des Bouvrie visioen beleefde had ik de oplossing: het probleem simpelweg omdraaien. Inclusief de huiskamer. Nog steeds zoek ik mijn spullen in de verkeerde kast en in het verkeerde laatje, maar ik heb goede hoop dat ik alles na Nieuwjaar wel weer terugvind.

Daarnaast is de keukentafel sinds enkele dagen gepromoveerd tot vuurwerktafel. Wil ik schrijven of twitteren, dan moet ik eerst enkele Thunderkings en ander spul voorzichtig ontmantelen. Dat vuurwerk kost me elk jaar veel energie, doordat ik het niet wil en tienerelf wel. Aangezien ik zijn wereld niet van het formaat van Klein Duimpje kan houden, onderhandelen we ieder jaar weer keihard over het aantal aan te schaffen knalpotten. Tot nog toe breidt tienerelf zijn wereld telkens weer een beetje uit.

Dat vuurwerk kost me grijze haren. Daags na het Sinterklaasfeest is het zover; dan rolt het vuurwerkkrantje op de mat om uit te groeien tot nationale voorleesfolder en het nieuwe rekenboek. Dit jaar mocht tienerelf 35 zelfgespaarde euro’s uitgeven aan knetterspul. Met een bovengemiddeld niveau voor het vak rekenen had hij tevoren 20 lijstjes gemaakt en uitgezocht hoe hij veel vuurwerk kon aanschaffen voor weinig geld. Lief bracht een veiligheidsbril mee, zodoende kon tienerelf nog 2 euro extra uitgeven. Toch mooi weer zo’n 2,1 rotjes.

Vorige week vertrokken vader en zoon samen met lijstje nummer 22 -het meest voordelige lijstje- naar de vuurwerkspecialist. Uiteindelijk kwam het eindbedrag toch iets boven budget. Per slot van rekening moet je kinderen de beginselen van de kredietcrisis bijbrengen. Na het inleveren van de lijst kwam het moeilijkste deel van het vuurwerk; het wachten op de dag dat het knaltuig kon worden opgehaald.

Deze week was het zover. Met glimmende ogen kwam tienerelf de winkel uit, sjouwend met een gekleurde plastic zak met kunstig verpakt knetterspul. Thuis aangekomen verraste hij mij als amateurafsteekmoeder met een professionele verhandeling over het veilig afsteken van vuurwerk. Daarnaast kreeg ik een beeldende en kleurrijke oudjaarsconference over de thunderkings, de madness, de Triple X, de twisters en natuurlijk de babyvuurpijlen.

De aansteeklont, gekregen in de klas tijden de vuurwerkles, ligt prominent naast het pijlenwerk en op de veiligheidsbril. Stiekem ben ik trots, dat tienerelf de vuurwerklessen in zijn oren heeft geknoopt en voor veilig afsteken gaat.
Dat de keukentafel is getransformeerd tot een eersteklas mijnenveld en bezaaid ligt met explosieven, evenals het feit dat we al dagen niet meer aan tafel kunnen eten, neem ik op de kop doe. Veel belangrijker vind ik het ponem van tienerelf, die elk uur glunderend langs de tafel voorbijloopt.

Zijn blik is onbetaalbaar en zorgt ervoor, dat mijn moederhart een beetje meeknalt bij iedere pijl die hij afsteekt.

Advertenties

4 thoughts on “Vuurwerker

  1. Ik krijg bijna heimwee! Hoewel hier nog een begin twenty rondloopt vind ik nergens meer vuurwerk. Zijn geld geeft hij liever uit aan DVD's. Je hebt de sfeer in veel Nederlandse gezinnen – met vooral jongens – treffend beschreven. Veel geluk in het nieuwe jaar ook voor lief en tienerelf.

  2. Jaaa… ook van mij de beste wensen voor dit kakelverse jaar. En als ik dit lees besef ik opeens hoe groot het verschil tussen mannen en vrouwen (lees: puberzoons en puberdochters) is. Ik bevond me opnieuw in een volkomen vuurwerkloos huis. Wel heel leuk om te lezen hoe dat bij anderen is, overigens!

  3. Met veel plezier gelezen, vooral dat (krampachtige) gevecht met de kerstboom. Wie die binnenshuise boom heeft uitgevonden mogen ze van mij postuum aan de galg hangen.Kind is 14 en loopt alleen warm voor kleurrijk vuurspektakel, maar knalerwten kunnen nog net. Gelukkig zat in het vuurwerkpakket ook een aantal 'knallers' en die heeft ze in een hondendrol tot ontploffing gebracht. Je begrijpt: ik ben enorm trots op haar.En inderdaad, al de kleurenpijlen stak ze aan met de aansteeklont (nog uit groep 8) De allerbeste wensen voor gezond en veilig 2011!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s